суботу, 6 червня 2009 р.

Долини нарцисiв



Долина нарцисiв - унiкальний ботанiчний об’єкт поблизу с.Хусту, де ростуть нарциси вузьколисті (Narcissus angustifolius). Цей середньоевропейський високогiрний вид нарцисів поширений в Альпах, на Балканах i в Карпатах на висотах 1100-2060 м.
Ці квіти дикі, які звикли ховатися високо в горах. Вчені припускають, що багато тисячоліть тому втікаючи від льодовика, нарциси облюбували собі хустську долину і тут оселилися . Навесні все величезне поле вкривається дрібненькими примулами, пролісками і первоцвітом, а за кілька тижнів — нарцисами. Квіти цвітуть недовго - 10 днів. Ніде на планеті більше немає такого місця. Долина справді унікальна.

За своїм фаунiстичним складом Долина нарцисiв сильно вiдрiзняється вiд iнших заповідників. Тут представленi тварини заплавних лук Закарпатськоi рiвнини. Серед птахiв переважають луговi чекани (Saxicola rubetra), звичайнi вiвсянки (Emberiza citrinella) та сiрi славки (Silvia communis). В бiльш зволожених мiсцях звичайними є деркачi (Crex crex) та очеретянки - борсучки (Acrocephalus schoenobaenus). В чагарниках вздовж рiчки Хустця зустрiчається фазан (Phasianus colchicus). Дуже рiдко тут можна зустрiти i ремеза (Remiz pendulinus).

Характерними земноводними „Долини нарцисiв” є ставкова жаба (Rana lessonae), сiра ропуха (Bufo bufo), звичайний (Triturus vulgaris ) i гребiнчатий (T.cristatus) тритони. З плазунiв зустрiчаються вуж звичайний (Natrix natrix) i прудка ящiрка (Lacerta agilis). Фауна ссавцiв представлена звичайною полiвкою (Microtus arvalis), польовою мишою (Apodemus agrarius), мишою маленькою (Мicromys minutus), ондатрою (Ondatra zibethica), зайцем-русаком (Lepus europaeus) i iншими видами, зовсiм не властивими для гiрських масивiв заповiдника. Багата iхтiофауна рiчки Хустця нараховує близько 20 видів риб.

Коли ординці захопили замок в Хусті, то місцеві жителі набивали їх подушки нарцисовими квітами, ніби в знак покори і пошани. Також виноград, котрий вирощують в Закарпатті, також походить від греків. Вакх чи Бахус, вигнаний богами з Олімпу на грішну землю, втікаючи, прихопив з собою гілочку виноградної лози і приніс її в Закарпаття. З того часу тут виробляють найкраще в світі вино. Але про це окрема розмова.

Немає коментарів:

Дописати коментар