пʼятницю, 26 червня 2009 р.

Заповідник “Горгани”



Заповідник “Горгани” розташований в пд.-зх. частині Івано-Франківської області у частині Довбушанських Ґорґан. Розміщений на найнедоступнішій високогірній і кам’янистій частині цих гір. Довбушанський масив є одним із трьох основних масивів Північних Ґорґан. Для цього масиву є характерними видовжені хребти з гострими вершинами і стрімко спадаючими північно-східними та більш пологими південно-західними схилами. Найвищі вершини масиву це - Довбушанка (1754) та Медвежик (1736).

У заповіднику проживають представники понад 1000 видів безхребетних тварин. Серед цих видів найчисленнішою групою є комахи. Для фауни хребетних тварин заповідника налічується понад 140 видів, які поділяють на 6 класів. В річках з круглоротих водиться лише мінога угорська, яка зрідка трапляється в р. Бистриці Надвірнянській та її притоках. Іхтіофауна представлена більш ніж 10-ма видами риб. Домінуючим видом у гірських річках є форель струмкова.


Серед земноводних в Горганах найчисленнішою є жаба трав’яна. Ця українська національна тварюка зустрічається по всій території Карпат. В калюжах та заплавах потоків люблять жити тритони альпійський і карпатський, кумка жовтобрюшка.

У нижній та середній частинах лісового поясу масиву зрідка зустрічається саламандра плямиста. Всього на території заповідника відмічено 8 видів земноводних тварин.

Герпсто-фауна заповідника бідна - всього 5 видів: безнога ящірка веретільниця, гадюка звичайна, вуж звичайний, ящірки прудка і живородна, що є домінуючими видами.



Фауна ссавців в заповіднику має більш ніж 40 видів. Звичними в заповіднику є олень благородний, кабан дикий, заєць-русак, козуля, білка звичайна. Також тут є 18 видів дрібних ссавців - гризунів. З хижаків проживають ведмідь бурий, лисиця, видра річкова, рись звичайна, норка європейська, тхір звичайний, два види куниць, зрідка заходять вовки.



Фауна птахів налічує понад 80 видів. Трапляються птахи, характерні для широколистяних лісів Карпатських гір: різні види строкатих дятлів, малинівка, мухоловки, в’юркові та інші. В чистих хвойних лісах гніздяться жовна чорна і дятел трипалий, чиж, шишкар ялиновий, снігур, тинівка лісова, корольок жовтоголовий, рябчик. Б іля верхньої межі лісу та па лісових галявинах зустрічаються глухар, дрізд гірський, щеврик лісовий.

У субальпійському поясі живуть тинівка альпійська, горихвістка чорна, щеврик гірський. На берегах численних потоків гніздяться оляпка та плиска гірська, а на нижніх ділянках течії - плиска біла та перевізник.

З денних хижих птахів і сов можна зустріти канюка звичайного, осоїда, яструба великого і малого, боривітра звичайного, сову сіру та довгохвосту.

Територія Горган багата на рідкісні та зникаючі види рослин. Тут росте більше 400 видів вищих судинних рослин, які належать до 5 відділів, 75 родин і 236 родів. Значна частина видів це рідкісні, ендемічні і реліктові. Особливу групу (20 видів, або 5 %) становлять види, які занесені до Червоної книги України.

Найбільш рідкісними з них є зозулинці чоловічий та шоломоносний, зозулині сльози яйцевидні, язичок зелений, лунарія оживаюча. Значна частина видів флори заповідника є рідкісною: аконіт строкатий, дзвоники пильчасті, стародуб альпійський, відкасник безстебловий та інші.

З реліктів зустрічаються гропянка багатороздільна, страусове перо звичайне, блехнум колосистий, баранець звичайний, вовче лико звичайне. Ендемічних видів 18, серед них королиця круглолиста, тоція карпатська, волошки мармароська і карпатська, гвоздика карпатська, фіалка відхилена та інші.


З фауни 20 видів є рідкісними і занесені до Червоної книги України, а саме: харіус європейський, тритони карпатський та альпійський, саламандра плямиста, лелека чорний, підорлик малий, глухар, бурозубка альпійська, кутора мала, пугач, сова довгохвоста, тинівка альпійська, полівка снігова, горностай, норка європейська, борсук, видра річкова, кіт лісовий, рись звичайна.

Немає коментарів:

Дописати коментар