пʼятницю, 5 червня 2009 р.

Музей лісу і сплаву на Чорній Ріці



В Національному природному парку «Синевір» річку Чорна Ріка перегороджує гребля, яка збудована в середині ХІХ ст. Надбудови греблі були пристосовані в єдиний в Україні Музей лісу і сплаву. Цей музей знаходиться у Міжгірському районі Закарпатської області і є єдиною в Європі конструкцією, що збереглася від часів сплаву деревини річками і є важливою історичною пам’яткою. Ліс на Закарпатті сплавляли по річках до 1954 року, після якого греблю не використовували за прямим призначенням. Музей побудований в середині ХІХ ст. за проектом австрійського інженера Клаузе і являла собою складний комплекс будівельних конструкцій, технічних вузлів і механізмів. Довжина греблі – 80 м, ширина - 5,5 м, висота від днища до річкового дна – 3,5 м і ще 3,5.

Експозиція музею складається з багатьох експонатів, серед яких особливу увагу привертали макети бокорів (плотів із деревиною), знаряддя праці і одяг лісорубів і плотогонів, фотографії мужніх людей, що тут трудилися. Найціннішим експонатом була сама гребля, яка, перегородивши річку, утворювала мальовниче водне плесо.

На території музею розміщені колиба (житло лісорубів), майстерня-гужварня, стайня, дерев’яні жолоби, по яких спускали деревину з лісосік по схилах гір, різні транспортні засоби й інше.

Немає коментарів:

Дописати коментар