понеділок, 30 березня 2009 р.

Ужоцький перевал

Ужоцький перевал - перевал через вододільний хребет Карпат (883 м) на Високому Бескиді. Розміщений перевал на межі Львіщини і Закарпаття, поблизу кордону з Польщею. Через Ужоцький перевал проходить залізниця, яка сполучає Львів з Ужгородом.

Назва перевал походить від особливості місцевості: З-під землі на волю виривається потічок, який вбирає в себе на бігу води інших струмочків — щоб невдовзі перетворюється в річку Вуж. Його зміїні вихиляси змушені повторювати залізниця та автомобільний шлях: вони прямують за річкою, неодноразово перебігаючи з лівого берега на правий — і знову на лівий.


На межі Галичини і Закарпаття, біля Ужоцького перевалу, на горі Черемха (1130 м) є кам’яна піраміда. Пахощі різнотрав’я з альпійських лук заспокоюють — і здається, немає в світі більш мирного місця. Та напис на піраміді нагадує про воєнні події. Угорською, німецькою та російською мовою написано:

«Воїнам армій Російської та Австро-Угорської імперій, які загинули в боях за Ужоцький перевал в роки Першої світової війни».

Немає коментарів:

Дописати коментар