понеділок, 30 березня 2009 р.

Солочин




Курорт Солочин розташований на 7 кілометрів на північ від районного центру смт. Свалява біля траси Чоп-Львів-Київ-Москва.

Знаходиться Солочин на сході між горами Крехая і на заході - г. Тесаник. Висота курорту - близько 340 метрів вище рівня моря.

Сама назва села Солочин походить від слів "Солоч", що означає "сіль" та "солончак" — означає солончаковий грунт, якого багато є на території курорту.

Цей грунт дуже насичений мінеральними водами, яких налічується тут 15 джерел. Більша частина вод знаходиться на початку села. Також у підніжжі гори Тесаник є джерело цілющої сірко-водневої води.

В Біласовиця знаходиться джерело мінеральної води "Вовків квас".
За часів Австро-Угорщини Чехії цією мінеральною водою керував єврей Вовк так в народі і залишилася назва "Вовків квас". Дещо раніше ця вода називалась "Панонія". Колись цю мін. воду там і розливали в пляшки і вивозили в Австрію, Мадярщину.

Початок поселення людей на території Солочин припадає ще до бронзового віку в період І-ІІ століття до нашої ери. З історії відомо, що село Солочин вперше згадане в 1430 році, яке тоді було власністю Другетів-вихідців з Італії. Перепис населення був проведений в Солочині у 1600 р. Цього ж року в Солочині поселився піп і два дяки.

В 1791 р. побудована в селі дерев'яна церква в урочищі Мазанчиному, яка була до 1868 р. Кажуть, що вона згоріла. В 1868 р. збудована нова церква, яка стоїть ще й понині.

Національно-визвольна війна 1703-1711 рр. під проводом трансільванського князя Ференці ІІ Раковці також торкнулася знедоленого села. У загонах повстанців-куруців було чимало Солочинців. Придушення повстання австрійським двором Габсбургів було жорстоким.


В 1772-1774 рр. проведена земельна урбаніальна реформа дала можливість одержати додаткові наділи землі. Граф Шенборн розділяє урочища Біласовиці та Реформ. У 1857 р. в селі при дерев'яній церкві організована церковна школа. В 1905 р. школа стає державною в приватному будинку Бочко, яка потім перейшла до Михайла Туряниці. У 1935 р. побудована нова школа, яка стоїть і зараз. В селі є клуб, 5 магазинів.

Немає коментарів:

Дописати коментар