середу, 8 квітня 2009 р.

г. Чивчин


Чивчин - одна із найвищих вершин Мармароських гір, яка своєю розложистістю, масивністю і домінуючим положенням над навколишніми верхами і долинами чимось нагадує Петрос. Скал очікували більше, скали переважно - окремі останці, є дуууже масивні блоки сірокоричневого кольору, вивітрені. На вершині - металевий тріанг і кам'яний тур. Види на всі боки - просто грандіозні: всі Гриняви, Чивчини - на українській стороні (Чорногора була в димці), масиви Торояги-Цигана, Будичевського Петроса, Бейци - на румунському. Навколо Чивчина - траверсна дорога.

Чивчин має висоту 1769 м і складається з кристалічних сланців, гнейсу, мармуру тощо. Переважають скелясті, трапляються льодовикові форми рельєфу. Північні схили гори розчленовані долинами приток Білого Черемошу і Чорного Черемошу. Тут є майже незаймані ліси (до 1300 м - букові, до 1500 м - ялинові), добре зберігся пояс чагарникового криволісся, менше виражені субальпійські луки.

Поблизу мало сіл і мала заселеність.
Гора Чивчин є частиною Мармароського масиву. Рельєф Чивчин - показово полонинський.
На горі є виходи порфіритів - найдавніших порід вулканічного походження.

Поблизу гори Чивчин є курорт Буркут - найдавніша польська бальнеологічна здравниця. Найкращі свої часи Буркут-курорт пережив у 20-х роках ХІХ ст. В ті часи там було збудовано більше 15 вілл. Курорт був зруйнований австрійським військом у 1848 році під час придушення революційних заворушень. У 80-х ХІХ ст. роках курорт ожив, але подальший його розвиток було перервано Першою світовою війною. Планувалось прокладання дороги Гринява - Копілаш, але ці плани лишились проектами. Основний потік відпочиваючих добирався до Буркуту традиційним плаєм з с.Гриняви через перевал Ватонарку і полонину Лукавицю.

Немає коментарів:

Дописати коментар