четвер, 2 квітня 2009 р.

Озеро Синевир


Синевир — найбільше озеро Українських Карпат, яке має площу 0,7 Га та розташоване на висоті 989 метрів над рівнем моря. Озеро входить у склад національного природного парку «Синевир». Розміщене у Міжгірському районі Закарпатської області України.

Озеро дійсно неймовірно чудове і чисте. На дні видно як раки повзають, можна побачити форель, яка підходить до містка харчуватися кинутими харчами.

Найбільше озеро Закарпаття — Синевир, яке утворилося 10 тисяч років тому на висоті 989 метрів над рівнем моря.

Середня глибина озера становить 8-10 м, максимальна — 22 м. Вода в озері є холодна, тому що через висоту над рівнем моря і порівняну глибоководність, навіть у найтепліші дні прогріваються лише верхні 1-2 метри озера.

за легендою озеро Синевир утворилося від потоку сліз графської доньки Синь, на місці, де її коханого, простого верховинського пастуха Вира, було вбито за його простацьке походження камінною брилою за наказом графа.

Насправді ж озеро утворилося в результаті великого зсуву, який був викликаний землетрусом близько 10 тисяч років тому. Гірські кам’янисті породи появились на шляху швидкого струмка, утворивши греблю і повністю перегородивши вузьку долину. Улоговина, що при цьому виникла, заповнилася водою трьох гірських струмків. У прозорій воді озера добре почуваються форель озерна, райдужна та струмкова.

Краєвиди є надзвичайно мальовничі й величні. Стрімкі схили, вкриті ялинами, спадають прямо до водної поверхні. Посередині ж озера розмістився, немов зіниця ока, невеликий острівець площею всього кілька метрів. Звідси і народна назва — Морське око.

Немає коментарів:

Дописати коментар